Moby Dick

Moby Dick är en riktigt klassisk roman som gavs ut första gången i London under år 1851 och som skrevs av författaren Herman Melville. I Sverige gavs den ut på svenska först år 1943, alltså nästan 100 år senare. Denna roman handlar om en enbent kapten som heter Ahab. Han är fast besluten att jaga en vit kaskelot som i boken kallas för Moby Dick. Anledningen till att han bara har ett ben beror på att denna val tidigare har slitit av hans andra ben. Fartyget som kapten Ahab styr över heter Pequod och är ett valfångstfartyg från en ö som heter Nantucket.

Besattheten

Kaptenen jagar alltså denna stackars vildsinta val genom de sju haven. Det finns även andra karaktärer som följer med på resan, bland annat Ismael som har en stor roll i romanen. Hela romanen handlar om denna besatthet att få tag på den vita kaskelotten. Ismael har rollen av en naiv sjöman som har får jobb på Ahabs fartyg och när fartyget kastat loss inser han att alla är besatta av valen och av att fånga den. Moby Dick har som roman många gånger analyserats och diskuterats om vad den egentligen handlar om; är det bara en vanlig bok om valfångst eller finns det en djupare mening?

Analys

De flesta som har läst om denna bok några gånger kan instämma i att det handlar mycket om olika metaforer. Visst handlar den om valfångst men det finns något mycket mer djupt nergrävt mellan raderna. Det går att ana en viss sensmoral och många anser att den vita valen ska representera Gud, naturen och människans undermedvetna. En stor del av anledningen till att många ser på den vita valen som Gud eller naturen är på grund av Ahabs jakt efter att bemästra valen. Moby Dick beskrivs dessutom som en ovanligt stor val och valar är redan väldigt stora till naturen, vilket i sig ger någon form av symbolik.